De tuin van

De tuin van Ineke Groenheyde  AD van  7 juli 2021

 

 Het AD Zoetermeer


‘Met dit mooie weer ontploft de bloementuin werkelijk’

MIJN TUIN Ineke Groenheyde kon in haar eigen stad Zoetermeer niet terecht bij de plaatselijke tuinvereniging en tuiniert dus nu al jaren vrolijk bij de ATV Zonneweelde in het Haagse Mariahoeve. ,,Zo een fijne groene plek!” Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Mijn Tuin

Ineke werd vriendelijk ontvangen, en dat wordt eigenlijk iedereen. ,,Ik heb veel tuinverenigingen bekeken en merkte dat er best grote verschillen zijn. Het is hier heel groen, mede door de brede graspaden. Het bestuur functioneert goed. Het is echt een leuke en levendige vereniging. Er is hier bijvoorbeeld een gemeenschappelijke kruidentuin, er zijn bijenkasten en een jeu-de-boulesbaan. Naast het complex stroomt het riviertje de Schenk en mensen komen hier echt naartoe om te wandelen. Overdag is het complex vrij toegankelijk.”

Ineke nam de tuin in 2016 over van een rozenliefhebber. Er stonden wel 24 struiken met verschillende soorten. ,,Het was dus al een mooie, groene tuin waar ik naar eigen smaak planten aan heb toegevoegd. Ik heb houten plantenbakken gevuld met hangbegonia’s.

Er bloeit prachtige gele teunisbloem en paarse ijzerhard (verbena). Op de pergola groeit klimroos en hop. Ik ben vooral gecharmeerd van mooie snijbloemen. Daar maak ik dan prachtige boeketten van. Ik hou vooral van veldbloemachtige bossen. Nu met het mooie weer ontploft de bloementuin echt.

Ineke onderhoudt de tuin met haar vriend Hans. ,,Hij was eigenlijk nog meer een stadsmens dan ik, maar hij is het echt enorm gaan waarderen. We zijn er meestal twee keer per week, donderdag en zaterdag. Maar vaak gaat hij nog een keertje extra. Het is heerlijk om hier te zijn, in de buitenlucht. We zitten vaak op de veranda van ons tuinhuisje waar we een prachtig uitzicht hebben op ons assortiment rozen. Er zijn donkerrode, bijna fluweelachtig. Maar ook lichtroze en witte. Ja, wij zijn de rozen erg gaan waarderen.”
Hans en Ineke zijn dan ook erg content met hoe de tuin nu is. Op termijn zouden ze graag nog een mooie boom -een acer, een fijne soort esdoorn- toevoegen. ,,Daarnaast zullen we op termijn een beetje rekening moeten gaan houden met het klimaat. Je ziet toch steeds meer langdurige hitte en droogte, of juist heftige hoosbuien. Een tuin zoals ontworpen door Piet Oudolf vormt voor ons een grote inspiratiebron.