Tuin tips

Dit zijn de 4 beste manieren om te schoffelen.

We geven toe: er zijn leukere tuinklussen te bedenken dan schoffelen. Maar wanneer in het voorjaar de eenjarige soorten onkruid overal weer opduiken, kun je er niet omheen. Maar met deze tips maak je van schoffelen ontspannend werk.

Hoe werkt schoffelen eigenlijk?

Het is de bedoeling dat je het onkruid net onder het grondoppervlak doorsnijd, dus vlak boven de wortels. Laat vervolgens de bovengronds groei van het afgesneden onkruid in de zon uitdrogen,

Wanneer kun je het beste schoffelen?

Je kunt het beste onkruid wieden wanneer de grond droog is. Dat creëert namelijk een soort mulch van stof, dat het ontkiemen van nieuw onkruid onderdrukt.

Welke schoffels moet je gebruiken?

  • Schoffels (zoals gewone schoffels, pendelschoffels en trekschoffels) met een lange steel zijn prettiger voor je rug.
  • Handschoffels met een korte steel zijn beter voor dicht beplante stukken in je tuin, waar je wilt voorkomen dat je andere planten beschadigt.
  • Om diep wortelend onkruid te verwijderen, zoals meerjarig onkruid, is schoffelen niet genoeg. Deze kun je beter met de hand opgraven.

Deze 4 manieren van schoffelen werken perfect

1. Veggen
Maak met een gewone schoffel of een pendelschoffel met een lange steel vegende bewegingen door het grondoppervlak. Zo snijd je door de toppen van het onkruid. Als je de schoffel correct gebruikt, hoef je je hiervoor helemaal niet zwaar in te spannen!

2. Snijden
Snijd de toppen van onkruid door met een trekschoffel door de schoffel naar je toe te bewegen. Je kunt de hoek van de trekschoffel aanpassen aan de hoek van de grond. Dat is zeker handig op plekken waar de grond wat afloopt

3. Draaien
Met een schoffel wied je niet alleen onkruid. Als je de schoffel draait, kun je hem namelijk ook gebruiken om een zaaivoor (een ondiepe geul) te maken om in te zaaien. Deze methode werkt het beste voor zaden die goed bedekt moeten worden.

4. Bedekken
Bedek zaden die je in een zaaivoor hebt gezaaid met een trekschoffel om niet te hoeven bukken. Dat werkt het beste bij grote zaden, zoals erwten, waar veel grond overheen gelegd moet worden.

Tip: houd je schoffel scherp!

Schoffels zijn veel makkelijker te gebruiken en doen hun werk beter tijdens het wieden van onkruid als de rand scherp is. Maak voor gebruik het blad schoon met een metaalvijl of een wetsteen.