Wist U dit ?

De brandnetel
Is misschien wel de bekendste plant van Nederland. Niet alleen vanwege de jeuk die brandnetels kunnen veroorzaken, maar ook omdat de planten op heel veel plekken voorkomen. Ze groeien vooral op stikstofrijke grond, bijvoorbeeld in de buurt van moestuinen of afvalplaatsen.

Waarom prikken brandnetels?
Brandnetels prikken om zichzelf te beschermen tegen planteneters. Aan de bladeren en stengels van de plant zitten brandharen waarin een stofje zit. Zodra je in contact komt met de plant, dan breekt er een stukje van de brandharen af en komt het stofje in je huid. Dit veroorzaakt de jeuk en rode bultjes op je huid.

Welke klachten krijg je van brandnetels?
Belangrijkste klachten na contact met brandnetels zijn een rode en gezwollen huid (bultjes), jeuk en soms na een paar uur nog een tintelend gevoel.

Het nut van brandnetels.
Wij mensen komen er liever niet mee in aanraking, maar brandnetels zijn heel nuttig voor de natuur. Ze vormen het voedsel van rupsen en zijn dus belangrijk voor vlinders. Er leven wel vijftig soorten vlinders op deze planten. Ook zijn brandnetels de nestplaats van sommige vogelsoorten, zoals de nachtegaal. Brandnetels hebben bovendien een geneeskrachtige werking en bevatten veel vitaminen. Brandnetelthee is goed voor de spijsvertering. Zodra je brandnetels kookt of droogt, verliezen de brandharen hun werking. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een prikkende mond. Info Wandel.nl